Як повертали вкрадене держчиновниками в різних країнах світу . Головним ризиком при поверненні активів, незаконно виведених держслужбовцями, є повторне їх розкрадання. Як уникнути цього в Україні

У міру того, як все нові і нові подробиці економічних злочинів режиму Януковича стають надбанням ЗМІ, в Україні ростуть очікування щодо повернення виведених з країни тіньових капіталів екс -президента. Їх обсяг, за озвученими раніше оцінками прем'єр -міністра Арсенія Яценюка, становлять близько в $ 70 млрд.

На міжнародному рівні одним з основоположних документів, який стосується пошуку і повернення тіньових доходів, є Конвенція проти корупції ООН. Згідно з її положеннями, такі активи повинні повертатися колишнім законним власникам, тобто країні, у якої кошти були вкрадені. Керуючись цим принципом, ряд держав протягом останнього десятиліття вже отримали ту чи іншу частину викрадених активів.

У Нігерії для повернення капіталів Сани Абача, який де- факто був президентом держави в 1993-1998 роках, використовували існуючу бюджетну систему. Швейцарія перерахувала близько $ 600-700 млн. до держбюджету Нігерії на спеціальні рахунки цільового призначення - на освіту, охорону здоров'я і т.п. Напередодні, щоб уникнути повторного розкрадання коштів, Світовий банк допоміг Нігерії зміцнити структуру держуправління, а для контролю над використанням ресурсів була створена коаліція уряду з неурядовими організаціями. Однак, такий підхід навряд чи можна назвати успішним. " Неурядові організації практично не мали права голосу, і їх реакція на прецеденти нецільового використання коштів була запізнілою, - розповіла на конференції керівник Базельського інституту управління Гретта Феннер Цинкернагель. - При цьому нігерійському уряду вдавалося розтрачувати кошти ще до надходження на спеціальні рахунки".

У Перу стояло питання про репатріацію капіталів, розкрадених при правлінні корумпованого президента Альберто Фухіморі в 1990-2000 роках. Для повернення активів був створений спеціальний фонд в рамках Міндоходов Перу. У його правління увійшли всі урядові структури, відповідальні за боротьбу з корупцією. Це дозволило використати частину отриманих коштів на антикорупційні програми, а для контролю були запропоновані спеціальні моніторингові процедури. Однак, за інформацією гретта Феннер Цинкернагель, членами правління фонду виявилися особи, які мають конфлікти інтересів, які могли використовувати засобів для вирішення особистих або відомчих завдань.

Найбільшим ризиком при репатріації активів є повторне їх розкрадання
В Анголі для повернення коштів була створена багатостороння організація за участю уряду. Сильною стороною програми було залучення міжнародних фінансових донорів і акцент на пріоритетах розвитку народного господарства. Однак, під питанням опинилося наявність політичної волі для управління активами. Адже в уряді Анголи все ще працювали посадові особи, які розкрадали кошти.

В арабському регіоні, в державах, які скинули диктатуру на хвилі " Арабської весни", були великі очікування щодо повернення корупційних доходів режимів. Але пізніше країни регіону зіткнулися з труднощами і розчаруваннями.

Зокрема, за інформацією виконавчого директора Глобальної організації парламентаріїв проти корупції ( GOPAC) Акааша Махаража, було знайдено і заморожено близько $ 5,1 млрд., виведених екс -президентом Тунісу Бен Алі. Тільки $ 30 млн. з цієї суми було репатрійовані. У Єгипті екс -президент Хосні Мубарак вкрав близько $ 70 млрд. І хоча близько $ 0,9 млрд. з них було заморожено, на батьківщину кошти поки не повернуто. Тільки $ 2 млрд. були добровільно репатрійовані в Єгипет в обмін на імунітет для друга Мубарака.

Повалення диктатора не означає усунення пов'язаних з ним людей. Тому заморожені гроші не повертаються на батьківщину через відсутність довіри до нової влади
" Приклад Тунісу показує, що диктатура все зосереджена в одній особі, - коментує Акааш Махараж. - Диктатора підтримує піраміда друзів і соратників, а його повалення не означає усунення з органів влади пов'язаних людей. В результаті заморожені гроші не повертаються до країни походження через відсутність довіри до нового уряду. наприклад, Британія могла б повернути кошти протягом тижня, але не робить цього через побоювання використання грошей всупереч національним інтересам країни походження ".

Для повернення в Казахстан $ 84 млн. ( разом з відсотками - $ 120 млн.) у Швейцарії в рамках справи про отримання хабара казахстанськими чиновниками був підписаний меморандум між Швейцарією, США і Казахстаном про створення фонду БОТА - неприбутковою, неурядовою організації. Кошти, отримані цією організацією, спрямовуються на підтримку дітей з незаможних сімей в рамках трьох програм - переклад невеликих сум бідним сім'ям з дітьми для подолання бідності ; надання грантів неурядовим організаціям, що спеціалізуються на соціальній допомозі, і виплата стипендій малозабезпеченим студентам. Функція нагляду за діяльністю цього фонду була покладена на Всесвітній банк.

Кращим сценарієм для України є репатріація активів через недержавні структури під контролем міжнародних спостерігачів